Przewodnik po Ostrołęce i Kurpiach
Kuchnia kurpiowska
Rejbak, inaczej kugiel, czyli babka ziemniaczana, to danie wytwarzane z surowych, tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli oraz mięsa i pieczone w piekarniku.
Fafernuchy to marchewkowe ciastka z dodatkiem miodu w wersji słodkiej bądź pieprzu w wersji pikantnej. Tradycyjnie pieczone przez mieszkańców Kurpi przed Świętem Trzech Króli.
Ponadto na Kurpiach bardzo popularne jest piwo kozicowe, które wytwarza się z jałowca. Cechuje je niska zawartość alkoholu. Mieszkańcy (zwykle w swoich domach) wytwarzają również owocowe nalewki. Niektóre trunki produkowane na większą skalę można kupić w sklepach, a nawet supermarketach, jednak lepiej poprosić mieszkańców miasta o kontakt do kogoś, kto wyrabia i sprzedaje lokalne nalewki.
Ostatnia aktualizacja: 10.07.2018 r.